пʼятницю, 14 жовтня 2011 р.

Суд присяжних в Україні: доцільно чи ні?

Суд присяжних в Україні: доцільно чи ні?

Зважаючи на те, що вже до кінця цього року обіцяють прийняти новий Кримінально-процесуальний кодекс, проблема суду присяжних є дуже актуальною.

Так, я вважаю, що суд присяжних - це більш демократично, це дає підсудному більше шансів на виправдання, це полегшує роль судді, який виступає в такому випадку лише арбітром, або точніше кажучи головуючим засідання. Проте варто розуміти, що не все так добре, як здається на перший погляд. Адже існують проблемні питання, що стосуються інституту присяжних.

Мабуть найбільшим недоліком, що ставить під загрозу введення інституту присяжних в український процес є ментальність присяжних. На жаль, далеко не кожний українець є свідомо відповідальним, далеко не кожний зрозуміє з першого разу, що саме Він вирішує долю підсудного.

Якщо далеко не кожний українець може розібратися з собою, то чи можна довірити українцям вирішувати долі інших українців? Чи зможуть присяжні осмислити справу не лише з точки зору закону, а з точки гуманності, моральності? Чи зможуть наші присяжні дати об'єктивну оцінку діям підсудного?

Адже в нас як: "раз уж он здесь сидит, то значит он точно виновен". "Вор должен сидеть в тюрьме". Як казав Висоцький, так в нас і виходить. 96 % справ закінчуються обвинувальним вироком. Це нікчемно мало в порівнянні з іншими країнами. Проте мова зараз не про те. Проблема в тому, що насправді буває так, що підсудний дійсно невинуватий. Так, це дійсно трапляється, що людина потрапляє на лаву підсудного за збігом обставин. Проте знову ж таки, виникає питання, чи зможуть наші присяжні відповідально віднестись до свого призначення? Чи зможуть вони вникнути в обставини, розглянути справу з різних точок зору? Та чи зможуть вони винести дійсно справедливий вирок?

Тому, на мою думку, спочатку треба отримати відповіді на всі ці запитання, а потім вже думати, чи варто запроваджувати суд присяжних в український кримінальний процес чи ні.


"Закон превыше всего, но как быть,
когда милосердие оказывается выше закона."
(с)






Немає коментарів:

Дописати коментар