понеділок, 3 жовтня 2011 р.

Кримінальна юстиція США в Україні

Кримінальна юстиція США в Україні 
Тиждень тому, разом з 7 друзями-студентами юр.фак-ту КНУ, мав чудову можливість відвідати доволі цікавий захід: "Змагальність у системі кримінальної юстиції".
1 дня все відбувалось в приміщенні Торгово-промислової палати України, конференц-залі. Гості з Америки організували показовий розгляд кримінальної справи за участі суду присяжних. Окрім американців захід відвідало досить багато прокурорів, суддів, адвокатів (детальніше про гостей далі) та по 8 студентів з Київського університету та Могилянки.

Отож, суддею був Джеральд Роузен - справжній суддя Окружного суду США Східного округу штату Мічиган. Сторону обвинувачення представляв Марк Чутков (федеральний прокурор Департаменту юстиції США) та Роберт Бікман (агент ФБР). А ось сторону захисту представляв відомий в США адвокат Джеймс Томас. Хотів би відзначити кваліфікованість та професіоналізм гостей з США. Спостерігати розгляд справи було дуже цікаво, враховуючи, що він відбувався англійською мовою, це ще і практика мови. Мушу признатись, що трохи втомило сидіти майже 7 годин, проте воно того коштувало. Найцікавіше було у кінці - вердикт присяжних.(до речі, одним з присяжних був студент 2 курсу магістратури Саша Бевз, тож ми і тут мали своїх ;) ). Вердикту довелося чекати досить довго, оскільки це майже завжди тяжкий і дискусійний процес. Проте, через 40 хвилин після "вилучення присяжних для обговорення" Голова присяжних оголосив вердикт - "Not guilty", виправдавши підсудного Джеймі Сакса. Чесно кажучи, на мою думку, підсудний мав бути засуджений, але сторона обвинувачення не зуміла довести його винність. Усе це прикрашали ну просто чудові "кава-брейки" :)

щодо гостей:
Насправді було дуже багато поважних людей. І саме через це була відчутна атмосфера некомфортності. Це зрозуміло з огляду на те, що ми - "лише студенти". Зокрема, серед гостей були:

Павло Луцик - віце-президент Союзу адвокатів України
Станіслав Міщенко - заступник Голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ
Марина Ставнійчук - радник Президента України
Андрій Портнов - народний депутат, радник Президента України
Михайло Гаврилюк - заступник Генерального прокурора України
Сергій Власенко - народний депутат, адвокат
і багато інших.

На 2 день у Будинку вчених недалеко від рідного Червоного корпусу відбувся круглий стіл на тему : "Змагальність у кримінальніс юстиції : практичні аспекти реалізації". Зокрема, в межах круглого столу мала місце жвава дискусія щодо проекту нового Кримінально-процесуального Кодексу, який планують прийняти до кінця 2011 року.

Зважаючи на це, я отримав чудовий досвід, який неодмінно згодиться мені в майбутньому. І тому я дуже вдячний ,перш за все, Владу Власюку за запрошення, а також я вдячний організаторам заходу.































Немає коментарів:

Дописати коментар